вівторок, 4 жовтня 2022 р.

ДОПОМОГА ВАЖКОПОРАНЕНИМ-СТАТТЯ

Війна, що несподівано прийшла на нашу землю півроку тому, багато що змінила в нашому житті, і багато чому вчить нас.

Мабуть немає людини в Україні, чиє життя не зазнало би змін, і хто не робів би можливе і належне, щоб полегшити страждання навколо себе. Так і кожний з членів нашої київської теософської організації. Моя розповідь зараз про один з наших видів служіння в рамках ТОС.

Ця вахта триває вже третій місяць. З липня цього року Київський теософський орден служіння допомагає продуктами харчування пораненим з лікарні Інституту травматології та ортопедії НАМН України. Ми почули волання про допомогу від двох вчительок, і зрозуміли, що не можемо бути байдужими. Адже, при високій якості медичної допомоги, яку надають тут висококваліфіковані фахівці-лікарі, хворі в палатах лежать практично голодні, бо туди поступають найважчі поранені з усієї лінії фронту, у них здебільше немає в Києві друзів та родичів, хто міг би їм допомогти, самі вони в основному лежачі, а в наших лікарнях нажаль дуже мізерне харчове забезпечення, хліб та каша. Першу пробну поїздку здійснили Ірина Коритцева та Наталія Березанська 20 липня цього року. Були закуплені різні продукти - чай, кава, сир, печиво, вода, кефір. І це був наш початок допомоги пораненим.

З часом до цієї роботи приєдналися родина Матрос, Наташа та Сергій, родина Щербин, Олена та Микола, родина Прохоренків, Оксана та Андрій, Наталія Устенко. Ми заздалегідь закуповуємо продукти, обов’язково готуємо м'ясні страви (смажимо курячі стегна, битки, шницелі, робимо голубці), купуємо овочі, фрукти, кефір, воду та багато інших продуктів та, використовуючи власний транспорт, щопонеділка доставляємо все це до лікарні.

Ми також розуміємо, що спілкування з пацієнтами є дуже важливим елементом їх підтримки і прискорення одужання. Наші онуки та діти малювали малюнки зі словами вдячності та любові, робили паперових янголяток, ми передавали їх в лікарню пораненим, за що вони були дуже вдячні. Це завжди піднімає їм настрій!

Звіти про кожну з цих поїздок були виставлені на нашому ТОС блозі https://ukr-tos.blogspot.com/ та у фейсбуці https://www.facebook.com/theosophy.in.ua/ і ви можете побачити, як це все відбувається. Після наших публікацій відгукнулися люди, які не можуть фізично брати участь, але можуть допомогти фінансово. Ми вдячні Людмилі Баранцевій та її друзям. Ми також щиро вдячні нашим колегам ТОС з Португалії та Америки за їх своєчасну фінансову підтримку цього проєкту. Член Київського відділення Валентина Климко надіслала з-за кордону декілька величезних посилок з речами та продуктами від українців у Бельгії, все це також було передано пораненим.

Ми звернули увагу на те, що більшість пацієнтів – це лежачі хворі і потребують спеціальної спідньої білизни на липучках чи мотузочках, і такої білизни потрібно багато, а її часто бракує. Ця білизна спеціально шиється, щоб легше було пораненим надягати її. Швачки-волонтери безкоштовно шиють таку білизну, але потрібні м'які тканини (бавовна, сатин, бязь, фланель, трикотаж), і ми вирішили оголосити ще одну акцію зі збору тканин для пошиття нижньої білизни пораненим. Перші партії тканин уже передано для пошиття.

Робота триває. Прохання до всіх бажаючих приєднуватись, бо праця з підготовки поїздок нелегка, а військові дії нажаль продовжуються. Нашим пораненим потрібна наша увага, допомога та підтримка.

 

Координатор Київського ТОС Коритцева Ірина

Тел. 067-401-41-56